Home › Coffee shop online uk

Coffee shop online uk

Poczucie porannej kawy jest zależny szczególnie od sposobu jej palenia, przygotowania, a przede wszystkim od metody wykorzystanych ziaren kawy.

Kawowiec jest drzewem, które w pierwotnych kryteriach, osiąga wysokość 15 metrów. Na świecie spotkać możemy ponad 60 gatunków kawowca, jednak obecnie prym wiedzie Arabika i Robusta. Arabica to jeden z kluczowych ziaren kawy, który obejmuje 70% rynku. Jej ziarna są długie, a w środku znajdziemy charakterystyczny szew tworzący literę „s”. Kawa zaparzona z ziaren Arabika jest lekka i smakowita, jak i ma niską zawartością kofeiny, która waha się między 0,9 a 1,7%.

Zważywszy na szczególne warunki pogodowe, arabika uprawiana jest przeważnie w Kolumbii, Indiach, jak również na Jawie, Sumatrze i Karaibach. Ziarna kawy Robusty znajdują się niemalże na każdej sklepowej półce.

Istotną różnicę stanowi wyższa zawartość kofeiny. Ten rodzaj ziaren kawy został odkryty dopiero w XIX wieku i uwagę plantatorów zwrócił szczególnie fakt, że drzewa z tego gatunku są znacznie bardziej odporne na warunki klimatyczne, jak również rosną częściej niż Arabika.

Ziarna Robusty są krągłe i posiadają prosty szew. Robusta jest zdecydowanie łatwiejsza w hodowli. Rośnie na całym świecie w regionach strefy międzyzwrotnikowej. Olbrzymie plantacje robusty są w Wietnamie, Brazylii, Ugandzie i Kamerunie. Roślina ma po 22 chromosomy w każdej komórce dlatego się ją hoduje. Jest też bardziej odporna na różne szkodniki i drobnoustroje powodujące chorobę.

Smak robusty jest bardzo delikatny, ostrzejszy, wyczuwalnie gorzki.

Posiada też znacznie więcej kofeiny niż arabica, stąd ma silniejsze właściwości stawiające na nogi. .


Autor: Buy white tea online uk

Zobacz:
Jakie kupić kasy fiskalne